i_ja_sam_donor-blog
Zlatibor Lončar
Ministar zdravlja
06. jun 2019.
Da Srbija pobedi. I ja sam donor.
Transplantacija organa je u samom vrhu prioriteta Ministarstva zdravlja od 2014. godine i činimo sve u nameri da se ova izuzetno značajna oblast medicine u Srbiji sistemski potpuno uredi i značajno unapredi.

Rezultati tog rada su nekada bili bolji, a nekada lošiji. Zahvaljujući tim naporima i širokoj podršci javnosti 2017. smo ostvarili rekordne rezultate i imali 40 donora, odnosno 92 uspešno obavljene transplantacije.

U međuvremenu, doneli smo i novi Zakon o presađivanju ljudskih organa upravo u nameri da se utvrde i obezbede uslovi za postizanje standarda kvaliteta i bezbednosti ljudskih organa za presađivanje, kao i da se uslovi rada i način organizacije zdravstvenog sistema unaprede u cilju obezbeđivanja optimalne dovoljnosti ljudskih organa za presađivanje i obezbeđivanje visokog nivoa zaštite ljudskog zdravlja.

Novi Zakon definiše i apsolutno uvažavanje prioritetnih interesa za očuvanje života i zdravlja i zaštiti osnovnih ljudskih prava i dostojanstva davaoca ljudskih organa i primaoca organa. Naravno, porodica uvek ima poslednju reč kada je u pitanju darivanje organa, čak i onda kada se preminula osoba nije za života protivila donorstvu organa.

Danas se u Srbiji svi poslovi iz oblasti presađivanja ljudskih organa sprovode u skladu s odgovarajućim visokim profesionalnim standardima, stručnim smernicama i etičkim načelima, kao i zahtevima kvaliteta i bezbednosti. A naši visokostručni medicinski timovi za transplantaciju organa spremni su svakog dana 24 časa dnevno. Baš svakog dana, u bilo koje vreme.

I vredno rade.

Ali sve navedeno nije dovoljno. Još uvek se susrećemo sa nedoumicama i otvorenim pitanjima koja utiču na saglasnost da se doniraju organi. Još uvek svest o značaju doniranja organa nije na nivou koji nam je potreban da bi spašavanje ljudskih života na ovaj način postala svakodnevna rutina.

Blizu 1.000 naših sugrađana, komšija, ljudi koje srećemo u prolazu... i u ovom trenutku čeka poziv iz zdravstvene ustanove, nadajući se da je baš za njega pronađen organ, jetra, srce ili bubreg koji znači nastavak života. A šansa da nam u životu zatreba tuđi organ je dvadeset puta veća, nego da ćemo mi biti u situaciji da budemo donori.

Zato u Ministarstvu zdravlja nastavljamo dalje da radimo, da svakoga dana podižemo kapacitete transplantacionog programa u našoj zemlji, usavršavamo znanja naših lekara, otvaramo nove centre za transplantaciju, sarađujemo sa relevantnim međunarodnim organizacijama...

Ono što nas hrabri i daje nadu, jeste činjenica da znamo da naše društvo može da bude još humanije i plemenitije, jer je to nebrojano puta dokazalo.

Naši građani su uvek kroz istoriju pokazivali izuzetnu solidarnost upravo u teškim trenucima. A nema težeg trenutka od onog u kojem je ugrožen život 1.000 naših sugrađana i od neizvesnosti u kojem svakoga dana živi tih 1.000 porodica...

Zato iskreno verujem da svi zajedno - institucije, odgovorne kompanije, stručna javnost, građani, organizacije, zdravstvene ustanove, civilno društvo, nevladin sektor, mediji – možemo da damo svoj doprinos, odnosno učinimo više u cilju podizanja broja spašenih života kroz transplantacioni program.

Hajde da se ujedinimo oko ovog plemenitog cilja.

Hajde zajedno da pobedimo i spasimo živote građana Srbije, naših najbližih, kojima je za to dovoljna samo jedna saglasnost.

Jer novi organ, jednako je novi život.
Novi život, pobeda je Srbije.
Hajde da Srbija pobedi.
AUTOR TEKSTA
Zlatibor Lončar
Ministar zdravlja
POVEZANI TEKSTOVI
Dragan Ilić
Dragan Ilić, PSIHOLOG I NOVINAR
Zabole me…
Srpski prevod svetskog bestselera Marka Mansona, u eufemističnoj verziji glasi: “Zabole me…“
IVAN LALIĆ
IVAN LALIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR MIKSER FESTIVALA
Borba za bolji i pravedniji svet
Dolazim iz sveta umetnosti, kreativnosti ali i društvenog aktivizma, sveta koji afirmiše apsolutne ljudske ideale, kao što su sloboda, ljubav, solidarnost...
BORKA PAVIĆEVIĆ
BORKA PAVIĆEVIĆ, OSNIVAČICA CENTRA ZA KULTURNU DEKONTAMINACIJU
Bliže sebi i drugima
Priznajem, nisam mnogo razmišljala o „predaji“ organa nekome i nečemu, a možda i zato što su ova dva pojma povezana –neko i nešto...